miercuri, 1 decembrie 2010

Despre mesajele din filmele cu mesaj

Voi vorbi putin despre cateva filme care mie mi-au placut si ce mesaje transmit ele, deci sa incepem:

Peaceful Warrior
Actorul principal spune la un moment dat: "Un intelept actioneaza, numai un prost reactioneaza"
Deci , cu alte cuvinte, e bine sa judeci consecintele inainte de a trece la fapte.
"Parinti vor sa credeti ca ei au dreptate, la fel si profesorii, fiecare incearca sa va convinga de dreptatea lui, nimeni nu o sa te indrume sa iti gasesti singur propriul Adevar"
Singura limita pe care o ai cu adevarat este limita pe care ti-o impui singur, iar asta se intampla ca raspuns la programele inradacinate in subconstient mai ales din copilarie si adolescenta, cand fiecare iti spune ce sa faci, crezand ca stie mai bine, si mai ales prin eterna poezie: "nu esti suficient de bun", nu vei reusi", "stiu eu mai bine" (si exemplele pot continua).
Cineva exemplifica foarte bine acest aspect cand spunea: "Indiferent daca crezi ca poti, indiferent daca crezi ca nu poti, oricum ai dreptate".
De asemenea, in aceasi nota trebuie sa retinem ca, "pentru a avea un viitor, trebuie sa lasi trecutul in urma" deoarece: "trecutul este trecut ca sa fie trecut" sau "ziua de ieri este trecut, ziua de maine este mister, dar ziua azi este un dar". Cu alte cuvinte nu avem decat clipa prezenta.
Isus spunea: "Nu va ingrijorati de ziua de maine, ajunge zilei grijile ei". Traim atat de mult timp ancorati in trecut sau cu gandul la viitor, incat uitam sa traim clipa prezenta la intensitatea cuvenita; ne gandim la ziua de maine uitand ca traim azi.

Dead Poets Society
 Acesta este un film despre renuntarea la conformism.
La prima vedere poate parea un film de comedie si chiar este pe alocuri, dar mesajul este cat se poate de clar: "Suntem hrana pentru viermi, faceti-va vietile extraordinare". Ideea este de a avea curajul sa fi tu insuti si sa te eliberezi de cutuma sociala (anume, a te face placut celorlalti in loc de a implinii ceea ce este cu adevarat important pentru tine).

Matrix
"Nu incerca sa indoi lingura, nu vei reusi, in schimb incearca numai sa realizezi Adevarul - lingura nu exista.
Mesajul este ca lumea din jur este proiectia fidela a interiorului nostru.
Se potriveste mesajului Biblic, "prin cuvintele tale te vei mantui, si tot prin cuvintele tale te vei condamna".
Inetligenta Infinita este sursa tuturor posibilitatilor. Atunci cand crezi ca va fi rau vei atrage raul, nu degeaba se spune ca diavolul are putere asupra celor ce il cred.
De asemenea in Biblie se vorbeste despre Mantuire; dar ce este Mantuirea ?
Mantuirea este eliberarea de iluzii, iar in aceasta lume efemera totul este iluzoric. Tot ceea ce se manifesta in vietile noastre sunt rodul unor iluzii, dar iluziile par atat de reale pentru ca noi credem in ele, noi le credem reale.
Cum bine spunea Daniel Roxin in cartea Magicianul Alb: "Binele si raul nu pot exista separat in aceasta lume iluzorie, fiecare are rolul sau, dar pentru un Intelept, nici binele nici raul nu au semnificatie, realitatea ultima, nu prezinta caracteristici".
Observam ca totul depinde de punctul de vedere al fiecaruia; ce pentru mine poate sa fie bine, pentru altcineva poate fi rau.

Star Wars (Razboiul Stelelor)
Acest film prezinta foarte frumos puterea credintei in actiune.
Ce este forta ? Forta este puterea care anima si interconecteaza toate lucrurile. Aflam ca Binele si Raul nu sunt doua forte separate, ci practic, sunt cele doua fete ale aceleiasi monede.
Forta intunericului, este numita, partea intunecata a Fortei (a aceleiasi forte din care deriva si Forta luminii).
In ultima parte a filmului, aflam practic, secretul utilizarii Fortei; la intrebarile lui Skywalker, raspunsul lui Yoda este definitor: "Nu exista <<de ce>>, nu exista <<dar>>, doar crede si simte Forta.
Altfel spus, nu poti folosi Forta decat constientizand-o si acceptand-o cu incredere. De ce partea a Fortei te situezi este la libera ta alegere, in fond, sunt fete ale aceleiasi monede.

Un comentariu:

  1. Hmm,intereseant blog,o sa-l'rasfoiesc" in alta zi,cand sunt mai intelegatoare,doar ca la filme sunt am alte ....optiuni,sa spun asa,imi plac genul romantic,actiune fara batai pana la sange si..desenele animate vechi.Deci nu ma inscriu la Matrix :) Succes in continuare,te voi citi.

    RăspundețiȘtergere