joi, 16 decembrie 2010

De ce avem totusi 10 porunci ?

Acest post se vrea a fii un raspuns pentru cei care considera ca exista totusi pacate deoarece avem 10 porunci; deci daca avem 10 porunci inseamna ca, a nu respecta una din ele este evident un pacat.

In primul rand, in Vechiul Testament, nu sunt numai 10 porunci, evrei aveau de respectat cateva sute; dar acestea erau mai mult reguli de buna purtare: De exemplu una din poruncile Vechiului Testament era "sa te speli pe maini inainte de fiecare masa" (asa cum bine precizeaza domnul Dragos Argesanu).
Fiecare dintre noi probabil ca este fericit sa afle ca nu exista cu adevarat pacate, asta inseamna ca poti sa faci cam ce vrei fara sa te temi ca urmeaza in final sa arzi vesnic in foc pentru cine stie ce decizie incorecta.
Totusi noi uitam ca neavand nici o obligatie in fata lui Dumnezeu, atunci ar trebui ca nici noi sa nu pretindem anumite lucruri celor din jur. "Ce tie nu iti place altuia nu ii face", dar noi avem mereu asteptari de la cei din jur, parintii de la copii, prietenii intre ei, etc. Deci daca noi avem asteptari de la ceilalti si ceilalti trebuie sa aibe asteptari de la noi si e normal, ceea ce trimiti de la tine se intoarce tot la tine ca un bumerang. Daca ai facut bine, binele se intoarce la tine, chiar impatrit (dupa cum spune Biblia).
Asta nu inseamna ca daca faci rau si ti se intoarce tot rau, inseamna ca te-a batut Dumnezeu, este legea cauza-efect; daca ai baut un litru de vodka si te-ai imbatat nu inseamna ca te-a batut Dumnezeu ca ai baut prea multa vodka, este un proces natural.
Singurul lucru pe care il putem schimba cu adevarat, este felul nostru de a fi, in fond nici nu avem voie sa ii obligam pe altii sa se schimbe, ar fii o ofensa adusa liberului arbitru al fiecaruia.
Daca vrei ca un lucru sau o intamplare sa nu mai aiba efectul neplacut pe care simti ca il are asupra ta, atunci pur si simplu schimbati opinia despre acel lucru.
Nu lucrurile ne fac rau ci felul in care privim lucrurile.
Suntem implicati prea mult emotional in lucruri care au prea putina importanta si astfel uitam sa ne bucuram de ceea ce este cu adevarat important.
Singurul lucru de care trebuie sa ne temem cu adevarat este insasi frica; bunici nostri spuneau: "de ce ti-e frica nu scapi"; atunci inseamna ca exista si reversul: daca ai un vis crezi in el si se va implinii "credinta ta te-a mantuit", spunea Isus.
"Orice veti cere de la Tatal cu credinta veti primi", "Imparatia Tatalui este in voi"; problema este ca religiile actuale, sau mai bine zis, cei care conduc bisericile in ziua de azi, ne tin in intuneric, pentru ca daca noi am realiza ca nu suntem atat de pacatosi si ca avem puterea sa ne salvam singuri: ("Prin cuvintele tale te condamni, prin cuvintele tale te mantuiesti"), atunci puterea lor ar cadea si asta nu le convine.
Unii au incredere in preoti de parca preotii i-ar duce in rai, cand de fapt fiecare e responsabil de credinta s-a iar credinta este rodul relatiei dintre Dumnezeu si fiecare in parte nu relatia dintre om si preot.
In final sfatul meu este este sa indrazniti, dupa cum spunea si Isus: "Indrazniti, Eu am biruit lumea"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu